LIGA PERPADUAN (9S)

Please Share !!! Thank you

SYARAT-SYARAT KEJOHANAN BOLA SEPAK PIALA PERPADUAN DIANTARA KAUM (9 SEBELAH)
 1. NAMA KEJOHANAN 
 • Kejohanan ini dinamakan KEJOHANAN BOLA SEPAK PIALA PERPADUAN DIANTARA KAUM 

9 SEBELAH TERBUKA

 1. YURAN PENYERTAAN

2.1     Yuran akan di kenakan kepada setiap pasukan.  Jumlah yuran RM100

2.2     Bayaran hendaklah disertakan bersama-sama dengan borang penyertaan dan diserahkan pada atau sebelum tarikh tutup penyertaan. Tarikh tutup akan ditentukan oleh Jawatankuasa Kejohanan.

2.3     Borang penyertaan yang tidak disertakan dengan bayaran penyertaan akan ditolak.

2.4       Pertandingan ini Terbuka.

 1. PENDAFTARAN DAN BILANGAN PEMAIN

3.1.    Setiap pasukan adalah dibenarkan mendaftar seramai 12 orang  pemain dan seorang pengurus pasukan;

3.2.    Bagi setiap perlawanan, setiap pasukan di benarkan menurunkan  seramai 9 orang pemain dan 3 orang pemain simpanan;

3.3.    Setiap pasukan diwajibkan menyediakan sekurang-kurangnya seorang penjaga garisan.

 1. PENGADIL

4.1.    Pihak penganjur akan menyediakan seorang pengadil bagi setiap perlawanan;

4.2.    Setiap keputusan pengadil adalah muktamad.

 1. HADIAH 
 • Hadiah akan diberikan pada :-
 • Johan – RM 1000.00
 • N.Johan  – RM 800.00
 • Ketiga    – RM 500.00 
 1. PERATURAN PERTANDINGAN

6.1.    Peraturan pertandingan adalah tertakluk kepada peraturan Bolasepak Antarabangsa dan Persatuan Bolasepak Malaysia serta pihak penganjur kejohanan;

6.2.    Pusingan pertama akan dijalankan secara liga, manakala pusingan seterusnya akan dijalankan secara kalah mati

6.3.    Hanya dua pasukan daripada setiap kumpulan pusingan liga (pusingan pertama) dan pusingan kalah mati (pusingan kedua) layak ke pusingan seterunya (kalah mati).  Jika kemenangan tidak dapat di tentukan pada masa permainan:

          6.3.1. Pusingan Liga – Setelah diambilkira jumlah mata, jaringan,bolos (kena) maka pemenang akan ditentukan melalui balingan wang siling, sehingga pemenang di perolehi.  Cara dan peraturan akan ditentukan oleh pengadil yang dilantik oleh pengajur.

          6.3.2. Pusingan Kalahmati (kedua) – sepakan penalti akan dilakukan oleh 3 orang pemain setiap pasukan.  Jika didapati masih seri, sepakan penalti oleh satu (1) orang pemain dijalankan sehingga dapat ditentukan pasukan yang menang. Cara dan peraturan akan ditentukan oleh pengadil yang dilantik oleh pengajur.

          6.4.    Pertukaran pemain boleh dibuat bila-bila masa.  Pertukaran pemain sebanyak 3 kali boleh dibuat pada setiap perlawanan yang dijalankan untuk satu pasukan.  Pertukaran pemain perlulah mengisi borang terlebih dahulu yang disediakan oleh pihak pengajur.  (Borang Pertukaran Pemain).

6.5. Setiap pasukan dilarang mengambil pemain selain daripada pemain yang telah didaftarkan dalam borang  pertandingan.  Jika didapati ada pasukan yang mengambil pemain selain yang didaftarkan penyertaan pasukan akan terbatal.

6.6.     Pemain yang bermain tidak mengikut tertib permainan (mengikut undang-undang FIFA) akan dikenakan kad kuning atau kad merah bergantung kepada pengadil.  Pemain yang mendapat kad merah dilarang bermain untuk perlawanan seterusnya.  Pemain yang menerima 2 kad kuning dalam satu perlawanan akan dikenakan kad     merah.  Bagaimanapun pemain yang mengumpul kad kuning dalam perlawanan berasingan masih boleh meneruskan permainan.

6.7.     Setiap pasukan perlulah menepati masa yang telah ditetapkan oleh pihak penganjur.  Jika lewat 5 minit selepas tiupan wisel pangadil dari masa yang telah ditetapkan, pasukan lawan akan mendapat kemenangan percuma jaringan 2 – 0

6.8.     Semua pasukan tidak dibenarkan SENGAJA memberi kemenangan percuma.  Sekiranya berlaku pasukan tersebut secara otomatik  terkeluar daripada pertandingan dan perlawanan-perlawanan yang telah ditandinginya di anggap BATAL.

6.9.     Jika didapati pasukan atau pemain yang melakukan kekacauan dalam pertandingan yang berlangsung akan di buang dalam kejohanan ini.

 1. MASA PERLAWANAN

7.1.    Perlawanan akan berlangsung selama 15 minit dengan 7 minit  untuk setiap separuh masa (7 x 2 x 7) dan 2 minit untuk pertukaran tempat.( perlawanan ini tiada “off-side” )

7.2.    Perlawanan suku akhir, separuh akhir dan akhir di peruntukan masa perlawanan selama 10 minit pada setiap separuh masa (10 x 2 x 10) dan 2 minit untuk  pertukaran tempat.

 1. BANTAHAN

8.1.    Sebarang bantahan hendaklah sampai ke meja urusetia selewat- lewatnya 10 minit selepas perlawanan tersebut tamat;

8.2.    Setiap bantahan mestilah disertakan dengan borang bantahan rasmi yang disediakan oleh urusetia;

8.3.    Setiap bantahan hendaklah di sertakan dengan wang tunai sebanyak RM200.00 (tidak dikembalikan).

8.4.    Keputusan Ahli Jawatankuasa Bantahan adalah muktamad.

 1. PAKAIAN PEMAIN 

9.1.    Setiap pasukan diwajibkan menyediakan 2 set jersi berlainan warna;

9.2.    Setiap pemain hendaklah memakai jersi yang bernombor;

9.3.    Jika didapati sama warna jersi dalam perlawanan berkenaan, pasukan pertama yang dipanggil (mengikut jadual perlawanan) dikehendaki menukar jersi dengan segera.

9.4.    Pemain adalah diwajipkan memakai Shinpad dan stoking panjang semasa perlawanan.

 1. KECEDERAAN

10.1.   Pihak penganjur tidak akan bertanggungjawab sekiranya terdapat sebarang kecederaan dan kehilangan barang-barang semasa pertandingan berlangung. 

 1. PERINGATAN

11.1.   Jawatankuasa pengelola kejohanan adalah berhak dan berkuasa menambah, meminda, menolak dan menerima atas sebarang perkara yang dinyatakan di dalam peraturan di atas.

11.2.   Setiap pasukan dan pemain DILARANG sama sekali membawa minuman keras, memakai baju yang mempunyai logo atau ayat minuman keras dan mengunakan dadah yang terlarang oleh Persatuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA). 

11.3.   Setiap pasukan dan pemain DILARANG merusuh atau melakukan perkara yang bertentangan dengan undang-undang negara semasa berlangsungnya kejohanan ini.

11.4    Pengurus pasukan hendaklah memastikan setiap pemain menjaga kebersihan dan harta benda Wat (Ketik). Jika ada pasukan yang melanggar peraturan ini kemungkinan tindakan disenarai hitamkan daripada menyertai pertandingan musim akan datang.

Biro Sukan dan Jawatankuasa Kejohanan Bolasepak 9 Sebelah,
 Kelab BolaSepak Kampung Teresek

*****************************


Please Share !!! Thank you