MATCH TERMS AND LAWS

Please Share !!! Thank you

NAMA KEJOHANAN

1.1 РKejohanan ini dinamakan Piala Siam Malaysia ( P.S.M )

 1. Penganjur

2.1 -Kejohanan ini dianjurkan oleh Kelab Belia Bola Sepak Kampung Teresek

2.2 – Perlawanan akan diadakan pada ; _________________

       Masa      : _________

       Tempat   : _________

 1. Penyertaan 

3.1 РTerbuka kepada Kaum Siam yang tinggal di Malaysia dan pemain yang berdaftar dengan liga siam Kelantan sahaja ( keturunan cina + siam ).

3.2 РSetiap pasukan dibenarkan berdaftar 18 orang ( beragama buddha. )

3.3 – Pasukan yang telah mengesahkan penyertaan di dalam Kejohanan ini perlulah menghantar borang pengesahan beserta nama pemain,no ic kad pengenalan,posisi, jersi no dan disahkan oleh Pengurus Pasukan

 1. Pendaftaran pemain

4.1 РSetiap pasukan dibenarkan mendaftar tidak melebihi 18 orang pemain ( termasuk pemain  gantian/simpanan) di dalam borang pendaftaran

4.2 РPasukan yang telah mengesahkan penyertaan di dalam Kejohanan ini perlulah menghantar borang   pengesahan beserta nama pemain dan disahkan oleh Pengurus Pasukan.

4.3 –¬†Pertukaran pendaftaran pemain tidak dibenarkan sama sekali setelah borang penyertaan dan ¬†pendaftaran pemain diserahkan kepada Urusetia Kejohanan.

4.4 Р Borang penyertaan dan pandaftaran pemain hendaklah dikembalikan kepada Urusetia Kejohanan sebelum  :_____________

4.5 – Setiap borang penyertaan mestilah diisikan lengkap dengan.

         РNama pemain, No. Kad pengenalan ,No. Jersi ,Posisi Photostat No.Kad Pengenalan                  ( setiap pasukan). Boleh hantar terus atau whatsapp ke no: 017-9577758 (Eric)

4.6 –¬† Taklimat mengenai kejohanan dan cabutan undi akan dilakukan semasa Mesyuarat Pengurus- Pengurus Pasukan :__________¬†

 1. Pertukaran pemain 

5.1 -. Setiap pasukan dilarang mengambil pemain selain daripada pemain yang telah didaftarkan dalam borang  pertandingan. Jika didapati ada pasukan yang mengambil pemain selain yang didaftarkan penyertaan pasukan akan terbatal.

5.2 Р Pertukaran pemain boleh dibuat bila-bila masa. Pertukaran pemain sebanyak 5 kali boleh dibuat pada setiap perlawanan yang dijalankan untuk satu pasukan. Pertukaran pemain perlulah mengisi borang terlebih dahulu yang disediakan oleh pihak penganjur (Borang Pertukaran Pemain). Borang hendaklah di serah kepada penganjur setiap perlawanan bermula.

5.3 РPemain yang telah dikeluarkan tidak dibenarkan bermain semula di perlawanan yang sama.

5.4 РBaju jersi mesti pakai NO yang sama setiap perlawanan.

5.5 – Jika berlaku bergaduhan dalam perlawanan ini kedua-dua pasukan akan di buang terus dari kejohanan ini.

5.6 – Syarat-syarat berikut hendaklah dipatuhi apabila gantian dibuat semasa bola dalam permainan

        5.6.1 РPemain yang meninggalkan gelanggang hendaklah keluar melintasi garisan tepi di kawasan zon penggantian.

¬†¬†¬†¬†¬†¬† 5.6.2 –¬† Pemain yang masuk gelanggang juga dikehendaki berbuat demikian dari kawasan zon penggantian tetapi hendaklah menunggu sehingga pemain yang hendak keluar telah melintasi garisan tepi.

        5.6.3 РSeseorang pengganti adalah tertakluk kepada kuasa dan kebijaksanaan pengadil sama ada memanggil atau tidak untuk bermain.

         5.6.4 -Penjaga gol boleh bertukar dengan mana-mana pemain lain dengan syarat kebenaran dari salah seorang pengadil hendaklah diminta terlebih dahulu.

 1. Masa permainan 

6.1 РMasa permainan adalah 15  x 15 minit di sepanjang perlawanan.

6.2 ‚Äď Masa permainan Final adalah 25 x 25 minit.

6.3 – Sistem¬†“off-side”¬†akan digunakan pada kejohanan ini.¬†

 1. Yuran penyertaan FREE
 2. Pengadil

8.1 – Pengadil kejohanan akan disediakan oleh pihak penganjur.

8.2 РKeputusan penganjur dan pengadil adalah muktamad. 

 1. Waktu bermula sesuatu perlawanan

9.1 –¬†Setiap pasukan mestilah berada di padang¬†15 minit¬† sebelum perlawanan bermula

9.2 -Setiap pasukan perlulah menepati masa yang telah ditetapkan oleh pihak penganjur.¬† Jika lewat 5 minit selepas tiupan wisel pengadil dari masa yang telah ditetapkan, pasukan lawan akan mendapat kemenangan percuma jaringan 2 ‚Äď 0.

 1. Pemain Pakaian

10.1 – Setiap pemain mesti mengikut undang-undang FIFA dan memakai kasut bola¬†‚Äėboot‚Äô, stokin dan alas betis¬†‚Äėshin guard‚Äô¬†mengikut spesifikasi yang dibenarkan.

10.2 – Jersi hendaklah disediakan oleh pasukan masing-masing

10.3 Р Setiap pasukan mesti menyediakan 2 set jersi dan mewartakan jersi sebagai tuan rumah dalam  borang pendaftaran. Jika terdapat persamaan warna jersi, maka pasukan pelawat perlu menukarkan jersi tersebut.

10.2  РSetiap pemain diwajibkan memakai jersi yang bernombor dan baju mesti pakai NO yang sama setiap perlawanan

 1. Pemain gantian

11.1 – Hanya 5 kali penggantian dibenarkan dalam satu-satu perlawanan.

11.2 РMana-mana pemain yang digantikan tidak boleh bermain semula dalam perlawanan tersebut  termasuk mengambil tendangan penalti.

 1. Tindakan Tatatertib

12.1.1 – Tindakan tatatertib secara automatik akan dilaksanakan ke atas pemain-pemain seperti berikut :-

12.1.2 – Seseorang pemain yang telah dikenakan sebanyak 2 kad kuning oleh pengadil didalam satu-satu perlawanan, pemain tersebut akan digantung satu perlawanan.

12.1.2 – Seseorang pemain yang telah dikenakan kad merah oleh pengadil, pemain tersebut secara automatik akan digantung dua perlawanan berikutnya.

13 . Hadiah akan diberikan kepada ;

¬† ¬†¬†¬†–¬†Johan + Piala Liga Siam Malaysia + RM3,000 + Medal Emas

     РNaib Johan + RM2,000 + Medal Perak

     РKetiga + RM1000 + Medal Gangsa

     РKeempat + RM500 + Medal Gangsa 

 1. Peringatan

15.1. Р Jawatankuasa penganjur kejohanan adalah berhak dan berkuasa menambah, meminda, menolak dan menerima atas sebarang perkara yang dinyatakan di dalam peraturan di atas.

15.2 Р  Pengurus pasukan hendaklah memastikan setiap pemain menjaga kebersihan dan harta benda Wat. Jika ada pasukan yang melanggar peraturan ini kemungkinan tindakan disenarai hitamkan daripada menyertai pertandingan.

15.3 ‚Äď No 1 dan No 2 layak ke suku akhir dan 2 pasukan ke 3 terbaik layak ke suku akhir ‚Äď jika mata sama ikut perbezaan gol dan bolos . Jika masih lagi sama.Ikut jaringan terbanyak.

 1. Kecenderaan

16.1 Р Pihak penganjur tidak akan bertanggungjawab sekiranya terdapat sebarang kecederaan dan  kehilangan barang-barang semasa pertandingan berlangsung.

 1. Bantahan

17.1-  Bantahan terhadap keputusan atau soal pemain yang tidak layak mestilah dihantar secara bertulis kepada Setiausaha Jawatankuasa Pengelola Pertandingan dan hendaklah diterima dalam tempoh  15 minit selepas tamat -nya perlawanan berkenaan dan disertai dengan Ringgit Malaysia Tiga Ratus Sahaja ( RM300.00 ) yang akan dikembalikan jika bantahan itu berjaya. (Resit akan dikeluarkan)

LIGA SIAM KELANTAN

 1. Nama Kejohanan

1.1 РKejohanan ini dinamakan Liga Siam Kelantan (LSK).

 1. Penganjur

2.1 -Kejohanan ini dianjurkan oleh Kelab Belia dan Sukan Kg.Teresek

2.2 – Perlawanan akan diadakan setiap hari jumaat perlawanan pertama bermula pada ; 19 APRIL 2019 (Jumaat)

       Pagi      :   9.00 pagi Р11.00 pagi (satu perlawanan) ( Jumaat )

       Petang   :  4.00 ptg Р6.00 ptg (satu perlawanan) ( Jumaat )

¬† ¬† ¬† ¬†Petang ¬† : ¬†6.00 ptg ‚Äď 7.15 ptg ( Jumaat )

 1. Penyertaan 

3.1 – Terbuka kepada masyarakat berbangsa Siam yang tinggal di Kelantan dan Terengganu.Pemain yang mempunyai pertalian darah seperti – Anak kacukan Siam dengan kaum bukan Islam , Datuk atau nenek yang berbangsa Siam sepenuhnya boleh menyertai kejohanan ini.

3.2 РSetiap pasukan dibenarkan berdaftar 5 orang pemain import yang beragama buddha sahaja (Malaysia sahaja).

3.3 – Pasukan yang telah mengesahkan penyertaan di dalam Kejohanan ini perlulah menghantar borang pengesahan beserta nama pemain, no ic kad pengenalan,posisi, jersi no dan disahkan oleh Pengurus Pasukan.

3.4 РTerbuka satu slot untuk  pasukan jemputan (Cina) dengan syarat pasukan hendaklah mempunyai pemain Siam 3 orang.

 1. Pendaftaran pemain

4.1 РSetiap pasukan dibenarkan mendaftar tidak melebihi 22 orang pemain ( termasuk pemain import,gantian/simpanan) di dalam borang pendaftaran

4.2 РPasukan yang telah mengesahkan penyertaan di dalam Kejohanan ini perlulah menghantar borang pengesahan beserta nama pemain dan  disahkan oleh Pengurus Pasukan.

4.3 –¬†Pertukaran pendaftaran pemain tidak dibenarkan sama sekali setelah borang penyertaan dan ¬†pendaftaran pemain diserahkan kepada Urusetia Kejohanan.

4.4 Р Borang penyertaan dan pandaftaran pemain hendaklah dikembalikan kepada Urusetia Kejohanan pada 30hb Jan 2019.

4.5 – Setiap borang penyertaan mestilah diisikan lengkap dengan.

         РNama pemain, No. Kad pengenalan ,No. Jersi ,Posisi Photostat No.Kad Pengenalan ( setiap pasukan).

4.6 ‚ÄstPemain-pemain kontrak yang berdaftar dengan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) ¬†boleh mengambil bahagian tetapi sekiranya terdapat sebarang kecederaan atau berlanggar kontrak dengan FAM pihak penganjur tidak bertanggungjawab.

4.7 –¬† Taklimat mengenai kejohanan dan cabutan undi akan dilakukan semasa Mesyuarat Pengurus- Pengurus Pasukan.

4.8 –¬†¬† Pertukaran pemain pada pertengahan liga dibenarkan pertukaran (5 orang sahaja) dan ( beragama Buddha sahaja)¬†bermula pada 7/6/2018 ‚Äď 14/6/2018 dengan syarat pemain yang belum berdaftar nama pada mana-mana pasukan.

 1. Pertukaran pemain 

5.1 -. Setiap pasukan dilarang mengambil pemain selain daripada pemain yang telah didaftarkan dalam borang  pertandingan. Jika didapati ada pasukan yang mengambil pemain selain yang didaftarkan penyertaan pasukan akan terbatal.

5.2 Р Pertukaran pemain boleh dibuat bila-bila masa. Pertukaran pemain sebanyak 3 kali boleh dibuat pada setiap perlawanan yang dijalankan untuk satu pasukan. Pertukaran pemain perlulah mengisi borang terlebih dahulu yang disediakan oleh pihak penganjur (Borang Pertukaran Pemain). Borang hendaklah di serah kepada penganjur setiap perlawanan bermula.

5.3 РPemain yang telah dikeluarkan tidak dibenarkan bermain semula di perlawanan yang sama.

5.4 РBaju jersi mesti pakai NO yang sama setiap perlawanan.

5.5 РJika berlaku bergaduhan dalam perlawanan ini kedua-dua pasukan akan di buang terus dari kejohanan ini dan pasukan akan di drog kan untuk masa 2-3 tahun.

5.6 – Syarat-syarat berikut hendaklah dipatuhi apabila gantian dibuat semasa bola dalam permainan

        5.6.1 РPemain yang meninggalkan gelanggang hendaklah keluar melintasi garisan tepi di kawasan zon penggantian.

¬†¬†¬†¬†¬†¬† 5.6.2 –¬† Pemain yang masuk gelanggang juga dikehendaki berbuat demikian dari kawasan zon penggantian tetapi hendaklah menunggu sehingga pemain yang hendak keluar telah melintasi garisan tepi.

        5.6.3 РSeseorang pengganti adalah tertakluk kepada kuasa dan kebijaksanaan pengadil sama ada memanggil atau tidak untuk bermain.

        5.6.4 -Penjaga gol boleh bertukar dengan mana-mana pemain lain dengan syarat kebenaran dari salah seorang pengadil hendaklah diminta terlebih dahulu.

 1. Masa permainan 

6.1 РMasa permainan adalah 40 X 15 X 40 minit di sepanjang perlawanan.

6.2 – Sistem¬†“off-side”¬†akan digunakan pada kejohanan ini.

 1. Yuran penyertaan RM300 . ( Setiap Pasukan wajib Letak wang Cagaran RM300 ). Wang akan dikembalikan Selepas Semua pasukan melengkapkan jadual.
 2. Pengadil

8.1 – Pengadil kejohanan akan disediakan oleh pihak penganjur.

8.2 РKeputusan penganjur dan pengadil adalah muktamad.

 1. Waktu bermula sesuatu perlawanan

9.1 –¬†Setiap pasukan mestilah berada di padang¬†15 minit¬† sebelum perlawanan bermula

9.2 -Setiap pasukan perlulah menepati masa yang telah ditetapkan oleh pihak penganjur.¬† Jika lewat 5 minit selepas tiupan wisel pengadil dari masa yang telah ditetapkan, pasukan lawan akan mendapat kemenangan percuma jaringan 2 ‚Äď 0.

 1. Pemain Pakaian

10.1 – Setiap pemain mesti mengikut undang-undang FIFA dan memakai kasut bola¬†‚Äėboot‚Äô, stokin dan alas betis¬†‚Äėshin guard‚Äô¬†mengikut spesifikasi yang dibenarkan.

10.2 – Jersi hendaklah disediakan oleh pasukan masing-masing

10.3 Р Setiap pasukan mesti menyediakan 2 set jersi dan mewartakan jersi sebagai tuan rumah dalam  borang pendaftaran. Jika terdapat persamaan warna jersi, maka pasukan pelawat perlu menukarkan jersi tersebut.

10.2  РSetiap pemain diwajibkan memakai jersi yang bernombor dan baju mesti pakai NO yang sama setiap perlawanan

 1. Pemain gantian

11.1 – Hanya 3 kali penggantian dibenarkan dalam satu-satu perlawanan.

11.2 РMana-mana pemain yang digantikan tidak boleh bermain semula dalam perlawanan tersebut  termasuk mengambil tendangan penalti.

 1. Perlawanan yang ditunda atau diberhentikan

12.1 -Sekiranya pengadil atau penyelaras perlawanan berpendapat bahawa padang tidak sesuai untuk permainan disebabkan oleh keadaan cuaca atau hal-hal yang tidak  dijangkakan, perlawanan itu tidak dapat dimainkan, atau sekiranya sesuatu perlawanan dihentikan akibat hal-hal di luar kawalan kedua-dua pasukan maka Jawatankuasa Kejohanan akan menentukan bilakah perlawanan yang tertunda atau terhenti itu diadakan.

 1. Tindakan Tatatertib

13.1.1 – Tindakan tatatertib secara automatik akan dilaksanakan ke atas pemain-pemain seperti beikut :-

13.1.2 РSeseorang pemain yang telah dikenakan sebanyak 2 kad kuning oleh pengadil didalam satu-satu perlawanan, pemain tersebut akan digantung satu perlawanan.

13.1.2 – Seseorang pemain yang telah dikenakan kad merah oleh pengadil, pemain tersebut secara automatik akan digantung dua perlawanan berikutnya.

 14 . Hadiah akan diberikan kepada ;

¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬†¬†–¬†Johan + Piala Liga Siam Kelantan + RM5,000 + +Piala +Medal Emas

            РNaib Johan + RM3,000 + Medal Perak

            РKetiga + RM2,000 + Medal Gangsa

 1. Peringatan

15.1. Р Jawatankuasa pengelola kejohanan adalah berhak dan berkuasa menambah, meminda, menolak dan menerima atas sebarang perkara yang dinyatakan di dalam peraturan di atas.

15.2 Р  Pengurus pasukan hendaklah memastikan setiap pemain menjaga kebersihan dan harta benda Wat. Jika ada pasukan yang melanggar peraturan ini kemungkinan tindakan disenarai hitamkan daripada menyertai pertandingan musim akan datang.

 1. Kecenderaan

16.1 Р Pihak penganjur tidak akan bertanggungjawab sekiranya terdapat sebarang kecederaan dan  kehilangan barang-barang semasa pertandingan berlangsung.

 1. Bantahan

17.1-  Bantahan terhadap keputusan atau soal pemain yang tidak layak mestilah dihantar secara bertulis kepada Setiausaha Jawatankuasa Pengelola Pertandingan dan hendaklah diterima dalam tempoh  24 jam selepas tamat -nya perlawanan berkenaan dan disertai dengan Ringgit Malaysia Satu Ratus Sahaja ( RM200.00 ) yang akan dikembalikan jika bantahan itu berjaya.   

 1. NAMA KEJOHANAN

1.1 Kejohanan ini dinamakan :PERTANDINGAN BOLA SEPAK PIALA PUSINGAN UDOMDHAM CUP 9 SEBELAH  (L.U.C)

 1. YURAN PENYERTAAN

2.1     Yuran akan di kenakan kepada setiap pasukan.  Jumlah yuran RM100

2.2     Bayaran hendaklah disertakan bersama-sama dengan borang penyertaan dan diserahkan pada atau sebelum tarikh tutup penyertaan. Tarikh tutup akan ditentukan oleh Jawatankuasa Kejohanan.

2.3     Borang penyertaan yang tidak disertakan dengan bayaran penyertaan akan ditolak.

2.4     Pertandingan ini Terbuka kepada 16 pasukan Jemputan sahaja (16 pasukan terhad).

2.5  Tarikh Perlawanan akan diadakan pada :

 • Tarikh tutup pendaftaran dan undian kumpulan¬†:22 MAC 2019 ; Masa 2: 30 p.m (Jumaat) (Serah Borang penyertaan) di Wat Uttamaram
 • Yuran Pendaftaran ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† : RM100 (Ringgit Malaysia)
 • Tarikh perlawanan pada ¬† ¬† ¬† ¬† ¬†¬† : 12 APRIL 2019 (Jumaat) ; Masa : 8:00 pagi
 1. PENDAFTARAN DAN BILANGAN PEMAIN

3.1.    Setiap pasukan adalah dibenarkan mendaftar seramai 12 orang pemain dan seorang pengurus pasukan;

3.2.    Bagi setiap perlawanan, setiap pasukan di benarkan menurunkan seramai 9 orang pemain dan 3 orang pemain simpanan;

 1. PENGADIL

4.1.    Pihak penganjur akan menyediakan pengadil bagi setiap perlawanan;

4.2.    Setiap keputusan pengadil adalah muktamad.

 1. HADIAH

 Hadiah akan diberikan pada :-

Johan    Р  RM 1,200.00 + Piala Pusingan + Medal

N.Johan Р RM 800.00 + Medal

Ketiga     Р RM 500.00 + Medal

Keempat – RM 300.00 + Medal

 1.  PERATURAN PERTANDINGAN

6.1.    Peraturan pertandingan adalah tertakluk kepada peraturan Bolasepak Antarabangsa dan Persatuan Bolasepak Malaysia serta pihak penganjur kejohanan;

6.2.    Pusingan pertama akan dijalankan secara liga, manakala pusingan seterusnya akan dijalankan secara kalah mati

6.3.    Hanya dua pasukan daripada setiap kumpulan pusingan liga (pusingan pertama) dan pusingan kalah mati (pusingan kedua) layak ke pusingan seterunya (kalah mati).  Jika kemenangan tidak dapat di tentukan pada masa permainan:

6.3.1. Pusingan Liga РSetelah diambilkira jumlah mata, jaringan,bolos (kena) maka pemenang akan ditentukan melalui balingan wang siling, sehingga pemenang di perolehi.  Cara dan peraturan akan ditentukan oleh pengadil yang dilantik oleh pengajur.

6.3.2. Pusingan Kalahmati (kedua) ‚Äď sepakan penalti akan dilakukan oleh 3 orang pemain setiap pasukan.¬† Jika didapati masih seri, sepakan penalti oleh satu (1) orang pemain dijalankan sehingga dapat ditentukan pasukan yang menang. Cara dan peraturan akan ditentukan oleh pengadil yang dilantik oleh pengajur.

6.3.3  Pertukaran pemain boleh dibuat bila-bila masa.  Pertukaran pemain sebanyak 3 kali boleh dibuat pada setiap perlawanan yang dijalankan untuk satu pasukan.  Pertukaran pemain perlulah mengisi borang terlebih dahulu yang disediakan oleh pihak pengajur.  (Borang Pertukaran Pemain).

6.3.4  Setiap pasukan dilarang mengambil pemain selain daripada pemain yang telah didaftarkan dalam borang  pertandingan.  Jika didapati ada pasukan yang mengambil pemain selain yang didaftarkan penyertaan pasukan akan terbatal.

6.3.5  Pemain yang bermain tidak mengikut tertib permainan (mengikut undang-undang FIFA) akan dikenakan kad kuning atau kad merah bergantung kepada pengadil.  Pemain yang mendapat kad merah dilarang bermain untuk perlawanan seterusnya.  Pemain yang menerima 2 kad kuning dalam satu perlawanan akan dikenakan kad     merah.  Bagaimanapun pemain yang mengumpul kad kuning dalam perlawanan berasingan masih boleh meneruskan permainan.

6.3.6 ¬†Setiap pasukan perlulah menepati masa yang telah ditetapkan oleh pihak penganjur.¬† Jika lewat 5 minit selepas tiupan wisel pangadil dari masa yang telah ditetapkan, pasukan lawan akan mendapat kemenangan percuma jaringan 2 ‚Äď 0

6.3.7 Semua pasukan tidak dibenarkan SENGAJA memberi kemenangan percuma.  Sekiranya berlaku pasukan tersebut secara otomatik  terkeluar daripada pertandingan dan perlawanan-perlawanan yang telah ditandinginya di anggap BATAL.

6.3.8 Jika didapati pasukan atau pemain yang melakukan kekacauan dalam pertandingan yang berlangsung akan di buang dalam kejohanan ini.

 1. MASA PERLAWANAN

7.1.¬†¬†¬† Perlawanan akan berlangsung selama 15 minit dengan 7 minit¬† untuk setiap separuh masa (7 x 2 x 7) dan 2 minit untuk pertukaran tempat.¬†( perlawanan ini tiada ‚Äúoff-side‚ÄĚ )

7.2.    Perlawanan suku akhir, separuh akhir dan akhir di peruntukan masa perlawanan selama 10 minit pada setiap separuh masa (10 x 2 x 10) dan 2 minit untuk  pertukaran tempat.

8. BANTAHAN

8.1.    Sebarang bantahan hendaklah sampai ke meja urusetia selewat- lewatnya 10 minit selepas perlawanan tersebut tamat;

8.2.    Setiap bantahan mestilah disertakan dengan borang bantahan rasmi yang disediakan oleh urusetia;

8.3.    Setiap bantahan hendaklah di sertakan dengan wang tunai sebanyak RM200.00 (tidak dikembalikan).

8.4.    Keputusan Ahli Jawatankuasa Bantahan adalah muktamad.

 1. PAKAIAN PEMAIN

 9.1.    Setiap pasukan diwajibkan menyediakan 2 set jersi berlainan warna;

9.2.    Setiap pemain hendaklah memakai jersi yang bernombor;

9.3.    Jika didapati sama warna jersi dalam perlawanan berkenaan, pasukan pertama yang dipanggil (mengikut jadual perlawanan) dikehendaki menukar jersi dengan segera.

9.4.    Pemain adalah diwajipkan memakai Shinpad dan stoking panjang semasa perlawanan.

 1. KECEDERAAN

10.1.   Pihak penganjur tidak akan bertanggungjawab sekiranya terdapat sebarang kecederaan dan kehilangan barang-barang semasa pertandingan berlangung.

 1. PERINGATAN

11.1.   Jawatankuasa pengelola kejohanan adalah berhak dan berkuasa menambah, meminda, menolak dan menerima atas sebarang perkara yang dinyatakan di dalam peraturan di atas.

11.2.   Setiap pasukan dan pemain DILARANG sama sekali membawa minuman keras, memakai baju yang mempunyai logo atau ayat minuman keras dan mengunakan dadah yang terlarang oleh Persatuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA).

 11.3.   Setiap pasukan dan pemain DILARANG merusuh atau melakukan perkara yang bertentangan dengan undang-undang negara semasa berlangsungnya kejohanan ini.

11.4    Pengurus pasukan hendaklah memastikan setiap pemain menjaga kebersihan dan harta benda Wat (Ketik). Jika ada pasukan yang melanggar peraturan ini kemungkinan tindakan disenarai hitamkan daripada menyertai pertandingan musim akan datang.

 

 1. NAMA KEJOHANAN 
 • Kejohanan ini dinamakan KEJOHANAN BOLA SEPAK PIALA PERPADUAN DIANTARA KAUM¬†

9 SEBELAH TERBUKA

 1. YURAN PENYERTAAN

2.1     Yuran akan di kenakan kepada setiap pasukan.  Jumlah yuran RM100

2.2     Bayaran hendaklah disertakan bersama-sama dengan borang penyertaan dan diserahkan pada atau sebelum tarikh tutup penyertaan. Tarikh tutup akan ditentukan oleh Jawatankuasa Kejohanan.

2.3     Borang penyertaan yang tidak disertakan dengan bayaran penyertaan akan ditolak.

 • ¬†

2.4       Pertandingan ini Terbuka.

 1. PENDAFTARAN DAN BILANGAN PEMAIN

3.1.    Setiap pasukan adalah dibenarkan mendaftar seramai 12 orang          pemain dan seorang pengurus pasukan;

3.2.    Bagi setiap perlawanan, setiap pasukan di benarkan menurunkan         seramai 9 orang pemain dan 3 orang pemain simpanan;

3.3.    Setiap pasukan diwajibkan menyediakan sekurang-kurangnya seorang penjaga garisan.

 1. PENGADIL

4.1.    Pihak penganjur akan menyediakan seorang pengadil bagi setiap perlawanan;

4.2.    Setiap keputusan pengadil adalah muktamad.

 1. HADIAH 
 • Hadiah akan diberikan pada :-

      Johan РRM 1000.00

       N.Johan      РRM 800.00

       Ketiga        РRM 500.00 

 1. PERATURAN PERTANDINGAN

6.1.    Peraturan pertandingan adalah tertakluk kepada peraturan Bolasepak             Antarabangsa dan Persatuan Bolasepak Malaysia serta pihak penganjur kejohanan;

6.2.    Pusingan pertama akan dijalankan secara liga, manakala pusingan seterusnya akan dijalankan secara kalah mati

6.3.    Hanya dua pasukan daripada setiap kumpulan pusingan liga (pusingan pertama) dan pusingan kalah mati (pusingan kedua) layak ke pusingan seterunya (kalah mati).  Jika kemenangan tidak dapat di tentukan pada masa permainan:

          6.3.1. Pusingan Liga РSetelah diambilkira jumlah mata, jaringan,bolos (kena) maka pemenang akan ditentukan melalui balingan wang siling, sehingga pemenang di perolehi.  Cara dan peraturan akan ditentukan oleh pengadil yang dilantik oleh pengajur.

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 6.3.2. Pusingan Kalahmati (kedua) ‚Äď sepakan penalti akan dilakukan oleh 3 orang pemain setiap pasukan.¬† Jika didapati masih seri, sepakan penalti oleh satu (1) orang pemain dijalankan sehingga dapat ditentukan pasukan yang menang. Cara dan peraturan akan ditentukan oleh pengadil yang dilantik oleh pengajur.

          6.4.    Pertukaran pemain boleh dibuat bila-bila masa.  Pertukaran pemain sebanyak 3 kali boleh dibuat pada setiap perlawanan yang dijalankan untuk satu pasukan.  Pertukaran pemain perlulah mengisi borang terlebih dahulu yang disediakan oleh pihak pengajur.  (Borang Pertukaran Pemain).

6.5. Setiap pasukan dilarang mengambil pemain selain daripada pemain        yang telah didaftarkan dalam borang  pertandingan.  Jika didapati ada pasukan yang mengambil pemain selain yang didaftarkan penyertaan pasukan akan terbatal.

6.6.     Pemain yang bermain tidak mengikut tertib permainan (mengikut undang-undang FIFA) akan dikenakan kad kuning atau kad merah bergantung kepada pengadil.  Pemain yang mendapat kad merah dilarang bermain untuk perlawanan seterusnya.  Pemain yang menerima 2 kad kuning dalam satu perlawanan akan dikenakan kad     merah.  Bagaimanapun pemain yang mengumpul kad kuning dalam perlawanan berasingan masih boleh meneruskan permainan.

6.7.¬†¬†¬†¬† Setiap pasukan perlulah menepati masa yang telah ditetapkan oleh pihak penganjur.¬† Jika lewat 5 minit selepas tiupan wisel pangadil dari masa yang telah ditetapkan, pasukan lawan akan mendapat kemenangan percuma jaringan 2 ‚Äď 0

6.8.     Semua pasukan tidak dibenarkan SENGAJA memberi kemenangan percuma.  Sekiranya berlaku pasukan tersebut secara otomatik  terkeluar daripada pertandingan dan perlawanan-perlawanan yang telah ditandinginya di anggap BATAL.

6.9.     Jika didapati pasukan atau pemain yang melakukan kekacauan dalam pertandingan yang berlangsung akan di buang dalam kejohanan ini.

 1. MASA PERLAWANAN

7.1.¬†¬†¬† Perlawanan akan berlangsung selama 15 minit dengan 7 minit¬† untuk setiap separuh masa (7 x 2 x 7) dan 2 minit untuk pertukaran tempat.( perlawanan ini tiada ‚Äúoff-side‚ÄĚ )

7.2.    Perlawanan suku akhir, separuh akhir dan akhir di peruntukan masa perlawanan selama 10 minit pada setiap separuh masa (10 x 2 x 10) dan 2 minit untuk  pertukaran tempat.

 1. BANTAHAN

8.1.    Sebarang bantahan hendaklah sampai ke meja urusetia selewat- lewatnya 10 minit selepas perlawanan tersebut tamat;

8.2.    Setiap bantahan mestilah disertakan dengan borang bantahan rasmi yang disediakan oleh urusetia;

8.3.    Setiap bantahan hendaklah di sertakan dengan wang tunai sebanyak RM200.00

           (tidak dikembalikan).

8.4.    Keputusan Ahli Jawatankuasa Bantahan adalah muktamad.

 1. PAKAIAN PEMAIN 

9.1.    Setiap pasukan diwajibkan menyediakan 2 set jersi berlainan warna;

9.2.    Setiap pemain hendaklah memakai jersi yang bernombor;

9.3.    Jika didapati sama warna jersi dalam perlawanan berkenaan, pasukan pertama yang dipanggil (mengikut jadual perlawanan) dikehendaki menukar jersi dengan segera.

9.4.    Pemain adalah diwajipkan memakai Shinpad dan stoking panjang semasa perlawanan.

 1. KECEDERAAN

10.1.   Pihak penganjur tidak akan bertanggungjawab sekiranya terdapat sebarang kecederaan dan kehilangan barang-barang semasa pertandingan berlangung. 

 1. PERINGATAN

11.1.   Jawatankuasa pengelola kejohanan adalah berhak dan berkuasa          menambah, meminda, menolak dan menerima atas sebarang perkara yang dinyatakan di dalam peraturan di atas.

11.2.   Setiap pasukan dan pemain DILARANG sama sekali membawa minuman keras, memakai baju yang mempunyai logo atau ayat minuman keras dan mengunakan dadah yang terlarang oleh Persatuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA). 

11.3.   Setiap pasukan dan pemain DILARANG merusuh atau melakukan perkara yang bertentangan dengan undang-undang negara semasa berlangsungnya kejohanan ini.

11.4    Pengurus pasukan hendaklah memastikan setiap pemain menjaga kebersihan dan harta benda Wat (Ketik). Jika ada pasukan yang melanggar peraturan ini kemungkinan tindakan disenarai hitamkan daripada menyertai pertandingan musim akan datang. 

 1. NAMA KEJOHANAN 
 • Kejohanan ini dinamakan PERTANDINGAN BOLA SEPAK MUHIBAH DIANTARA KAUM

9 SEBELAH TERBUKA SEMPENA HARI KEMERDEKAAN  TAHUN 2019 YANG KE-62

 1. YURAN PENYERTAAN

2.1     Yuran akan di kenakan kepada setiap pasukan.  Jumlah yuran RM100

2.2     Bayaran hendaklah disertakan bersama-sama dengan borang penyertaan dan diserahkan pada atau sebelum tarikh tutup penyertaan. Tarikh tutup akan ditentukan oleh Jawatankuasa Kejohanan.

2.3     Borang penyertaan yang tidak disertakan dengan bayaran penyertaan akan ditolak.

2.4     Pertandingan ini Terbuka.

2.5     Kejohanan ini dibahagikan kepada 8 kumpulan iaitu Kumpulan A,B,C,D,E,F,G,H

          * Kumpulan A,B,C,D untuk pemain (SIAM,CINA dan 2 orang melayu) sahaja.                

            Start Perlawanan pada tarikh : 23/8/2019 dan Masa 8.30 pagi

          * Kumpulan E,F,G,H untuk pemain (MELAYU Sahaja).

            Start Perlawanan pada tarikh : 30/8/2019 dan Masa 8.30 pagi

 2.6     Hadiah Wang Tunai istimewa Grand Prize perlawanan diantara Johan vs Johan

 1. PENDAFTARAN DAN BILANGAN PEMAIN

3.1.    Setiap pasukan adalah dibenarkan mendaftar seramai 12 orang pemain dan seorang pengurus pasukan;

3.2.    Bagi setiap perlawanan, setiap pasukan di benarkan menurunkan         seramai 9 orang pemain dan 3 orang pemain simpanan;

3.3.    Setiap pasukan diwajibkan menyediakan sekurang-kurangnya seorang penjaga garisan.

 1. PENGADIL

4.1.    Pihak penganjur akan menyediakan seorang pengadil bagi setiap perlawanan;

4.2.    Setiap keputusan pengadil adalah muktamad.

 1. HADIAH 
 • Hadiah akan diberikan pada :-

   Grand Final РRM 1,000   (Johan vs Johan)

   Johan РRM 1000.00

   N.Johan РRM 800.00

   Ketiga РRM 500.00

 1. PERATURAN PERTANDINGAN

6.1.    Peraturan pertandingan adalah tertakluk kepada peraturan Bolasepak Antarabangsa dan       Persatuan Bolasepak Malaysia serta pihak penganjur kejohanan;

6.2.    Pusingan pertama akan dijalankan secara liga, manakala pusingan seterusnya akan dijalankan secara kalah mati

6.3.    Hanya dua pasukan daripada setiap kumpulan pusingan liga (pusingan pertama) dan pusingan kalah mati (pusingan kedua) layak ke pusingan seterunya (kalah mati).  Jika kemenangan tidak dapat di tentukan pada masa permainan:

          6.3.1. Pusingan Liga РSetelah diambilkira jumlah mata, jaringan,bolos (kena) maka pemenang akan ditentukan melalui balingan wang siling, sehingga pemenang di perolehi.  Cara dan peraturan akan ditentukan oleh pengadil yang dilantik oleh pengajur.

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 6.3.2. Pusingan Kalahmati (kedua) ‚Äď sepakan penalti akan dilakukan oleh 3 orang pemain setiap pasukan.¬† Jika didapati masih seri, sepakan penalti oleh satu (1) orang pemain dijalankan sehingga dapat ditentukan pasukan yang menang. Cara dan peraturan akan ditentukan oleh pengadil yang dilantik oleh pengajur.

          6.4.    Pertukaran pemain boleh dibuat bila-bila masa.  Pertukaran pemain sebanyak 3 kali boleh dibuat pada setiap perlawanan yang dijalankan untuk satu pasukan.  Pertukaran pemain perlulah mengisi borang terlebih dahulu yang disediakan oleh pihak pengajur.  (Borang Pertukaran Pemain).

6.5. Setiap pasukan dilarang mengambil pemain selain daripada pemain        yang telah didaftarkan dalam borang  pertandingan.  Jika didapati ada pasukan yang mengambil pemain selain yang didaftarkan penyertaan pasukan akan terbatal.

6.6.     Pemain yang bermain tidak mengikut tertib permainan (mengikut undang-undang FIFA) akan dikenakan kad kuning atau kad merah bergantung kepada pengadil.  Pemain yang mendapat kad merah dilarang bermain untuk perlawanan seterusnya.  Pemain yang menerima 2 kad kuning dalam satu perlawanan akan dikenakan kad     merah.  Bagaimanapun pemain yang mengumpul kad kuning dalam perlawanan berasingan masih boleh meneruskan permainan.

6.7.¬†¬†¬†¬† Setiap pasukan perlulah menepati masa yang telah ditetapkan oleh pihak penganjur.¬† Jika lewat 5 minit selepas tiupan wisel pangadil dari masa yang telah ditetapkan, pasukan lawan akan mendapat kemenangan percuma jaringan 2 ‚Äď 0

6.8.     Semua pasukan tidak dibenarkan SENGAJA memberi kemenangan percuma.  Sekiranya berlaku pasukan tersebut secara otomatik  terkeluar daripada pertandingan dan perlawanan-perlawanan yang telah ditandinginya di anggap BATAL.

6.9.     Jika didapati pasukan atau pemain yang melakukan kekacauan dalam pertandingan yang berlangsung akan di buang dalam kejohanan ini.

 1. MASA PERLAWANAN

7.1.    Perlawanan akan berlangsung selama 15 minit dengan 7 minit  untuk setiap separuh masa

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† (7 x 2 x 7) dan 2 minit untuk pertukaran tempat.( perlawanan ini tiada ‚Äúoff-side‚ÄĚ )

7.2.    Perlawanan suku akhir, separuh akhir dan akhir di peruntukan masa perlawanan selama 10 minit pada setiap separuh masa (10 x 2 x 10) dan 2 minit untuk  pertukaran tempat.

 1. BANTAHAN

8.1.    Sebarang bantahan hendaklah sampai ke meja urusetia selewat- lewatnya 10 minit selepas perlawanan tersebut tamat;

8.2.    Setiap bantahan mestilah disertakan dengan borang bantahan rasmi yang disediakan oleh urusetia;

8.3.    Setiap bantahan hendaklah di sertakan dengan wang tunai sebanyak RM200.00

           (tidak dikembalikan).

8.4.    Keputusan Ahli Jawatankuasa Bantahan adalah muktamad.

 1. PAKAIAN PEMAIN 

9.1.    Setiap pasukan diwajibkan menyediakan 2 set jersi berlainan warna;

9.2.    Setiap pemain hendaklah memakai jersi yang bernombor;

9.3.    Jika didapati sama warna jersi dalam perlawanan berkenaan, pasukan pertama yang dipanggil (mengikut jadual perlawanan) dikehendaki menukar jersi dengan segera.

9.4.    Pemain adalah diwajipkan memakai Shinpad dan stoking panjang semasa perlawanan.

 1. KECEDERAAN

10.1.   Pihak penganjur tidak akan bertanggungjawab sekiranya terdapat sebarang kecederaan dan kehilangan barang-barang semasa pertandingan berlangung.

 1. PERINGATAN

11.1.   Jawatankuasa pengelola kejohanan adalah berhak dan berkuasa          menambah, meminda, menolak dan menerima atas sebarang perkara yang dinyatakan di dalam peraturan di atas.

11.2.   Setiap pasukan dan pemain DILARANG sama sekali membawa minuman keras, memakai baju yang mempunyai logo atau ayat minuman keras dan mengunakan dadah yang terlarang oleh Persatuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA). 

11.3.   Setiap pasukan dan pemain DILARANG merusuh atau melakukan perkara yang bertentangan dengan undang-undang negara semasa berlangsungnya kejohanan ini.

11.4    Pengurus pasukan hendaklah memastikan setiap pemain menjaga kebersihan dan harta benda Wat (Ketik). Jika ada pasukan yang melanggar peraturan ini kemungkinan tindakan disenarai hitamkan daripada menyertai pertandingan musim akan datang.


Please Share !!! Thank you